Bokslessen

De les is een groepsles waar je samen met een partner en de rest van de groep dezelfde oefenigen uitvoert. Er zijn eigenlijk drie verschillende soorten oefeningen,

  1. Technisch
  2. Conditioneel
  3. Sparren

-----
"Boxing Haarlem is Bas Genemans. Een gedreven en kundige boxleraar die mij elke training weet te motiveren om tot het maximale eruit te halen. Anders dan bij andere sporten die ik gedaan heb (tennis en fitness) ben ik na elke training super moe, maar ook super voldaan. De training is opgebouwd uit een warming-up, technieken, 5 rondes sparren, oefeningen om volledig ‘los’ te gaan en een cooling down. Ik ben enorm van de sport gaan houden en zou het liefst elke dag met boxen bezig willen zijn. Die inspiratie heb ik aan Bas te danken en daarom train ik al 3 jaar met veel plezier bij Boxing Haarlem.
"
Jeroen

-----

1. Technisch
Deze oefeningen zijn gericht op het oefenen en verbeteren van bokstechnieken. Dit is erg belangrijk omdat je met boksen ervoor moet zorgen dat er verschillende spieren samenwerken om een oefening uit te voeren. Door de technieken te oefenen krijg je een verbetering in de coördinatie van je spieren en spieren onderling. Hierdoor zal je efficiënter bewegingen uitvoeren en een betere bewustwording van je eigen lichaam ervaren.

2. Conditioneel,
Dit gebeurd eigenlijk de hele les door, het verbeteren van je algehele conditie. Door afwisselen van de intensiteit (snelheid en kracht) van de stoten en bewegingen krijg je te maken met een interval training. Dit houdt in dat je eerst je hartslag omhoog krijgt en in de rust moet je zorgen dat je hartslag snel weer hersteld voor de volgende serie. Daarnaast heb je ook de oefeningen die meer op de 'lange afstand' zijn gebasseerd, langdurige oefeningen waarbij je continu in beweging bent. Boksen zorgt ervoor dat je door de wisseling van intensiteit en lengte van de training een langer trainingseffect creëert dan een rondje hardlopen. Lang na je training (paar uur) heb je nog het effect in de verbranding van vet en koolhydraten. Dit komt doordat je lichaam (spieren) aan het herstellen zijn van de training (er is overigens niks tegen het rondje hardlopen).

3. Sparren,
Sparren is het boksen tegen elkaar. Het leuke hiervan is dat je nu de technieken kan oefenen onder druk. Door deze druk zal je merken hoe zwaar 2 minuten kunnen zijn. Elke les is hier de mogelijkheid voor, 4 rondes van ongeveer 2 minuten trekken we hiervoor uit. Je kunt hiervoor kiezen, je hoeft het dus niet te doen wanneer je dit liever niet hebt. Daarnaast kan je ook kiezen om alleen op het lichaam te sparren. Verwar dit sparren alleen niet met vechten, het gaat om het leren van technieken en niet om het beuken.

Extra oefeningen,
Tussendoor en op het eind is er altijd wel ruimte voor extra oefeningen. Denk hierbij aan spierversterkende oefeningen voor de spieren die extra aandacht verdienen. Voornamelijk de buik- en onderrugspieren krijgen deze aandacht maar ook de beenspieren worden nog in het zonnetje gezet.